CUINA I CUINERS A LA CORONA D'ARAGÓ I CATALUNYA

CUINA I CUINERS A LA CORONA D'ARAGÓ I CATALUNYA

1885-2008: ANYS D'UNIONS I DESUNIONS

GARCIA I FORTUNY, JOSEP

19,75 €
IVA incluido
Disponible sota comanda
Editorial:
NOVA CASA
Año de edición:
2017
Materia
Gastronomia. cuina. nutrició
ISBN:
978-84-16942-25-1
Páginas:
314
Encuadernación:
Bolsillo
19,75 €
IVA incluido
Disponible sota comanda

Aquest volum III s'ha realitzat amb la recerca d'arxius de Barcelona i també amb l'ajut inestimable de bibliòfils que han posat a l'abast de l'autor documentació que fins ara restava guardada en algun racó, esperant que algú la divulgués. Així és com s'ha pogut donar a conèixer per primera vegada -si no anem errats- els primers ?Estatutos? de l'Artistica Culinaria de Barcelona de l'any 1894, col·lectiu de Cuiners creat el 1885 i més endavant Montepío Arte de Cocineros de Barcelona, creat el 1898, sens dubte per uns homes que segurament estimaven la seva professió però sobretot que alhora tenien necessitat de millorar les seves condicions laborals, molt precàries i difícils en aquells anys.

Amb la troballa de publicacions d'aquest col·lectiu i d'altres que també van existir, s'ha pogut, en bona part, donar una visió del que hem dit. Tot això, per tal de contextualitzar-ho, ha estat acompanyat de la incorporació de cites de treballs escrites per especialistes en Història Contemporània i que a casa nostra, afortunadament, en tenim i de molta solvència. Així es com s?avança, passant per la Guerra ?incivil? Espanyola -amb tota la seva problemàtica-, i els col·lectius creats amb posteritat fins als nostres dies.

Si Catalunya avui i arreu del món gaudeix d'un prestigi, sens dubte la nostra Cuina i la Gastronomia en general hi tenen un paper molt rellevant. Per això mateix, no podem oblidar els professionals que ens precediren i que en la seva saviesa ens transmeteren els seus coneixements que ens han permès arribar fins on som ara.

Amb tota la modèstia però també amb fermesa, creiem que amb la publicació d'aquesta trilogia hem posat els fonaments del que temps a venir hauria de ser un estudi més aprofundit de la Cuina i els Cuiners a casa nostra. Altres haurien de seguir aquest camí avui iniciat.

Artículos relacionados

  • EL LLIBRE DELS FORMATGES
    ROGER, MARTA
    La Marta Roger fa anys que es dedica a fer formatges. El 2006 va fundar la Païssa amb l’objectiu de comercialitzar els productes de la granja familiar Can Roger, a Cardedeu. Al 2012 hi van començar a fer tallers per aprendre a fer formatges i no són pocs els que, després d’aquells cursos, ja han muntat la seva pròpia formatgeria artesana. Amb El llibre dels formatges podrem apr...
    Disponibilitat inmediata

    18,00 €

  • LA CUINA DEL CAMP DE TARRAGONA
    Els plats tradicionals i emblemàtics del Camp de Tarragona, la ruta del Císter i la Costa Daurada, de la mà de l'incombustible gastrònom Jaume Fàbrega. Amanida de mussola seca, romesco a la salbitxada, verdura amb bacallà fregit, capipota amb fesols, galeres a l'estil calero, conill a la rabiosa, bunyols de poma... Des del punt de vista culinari (com també des del punt de vist...
    Disponibilitat inmediata

    24,50 €

  • CUINA! O BARBÀRIE
    NICOLAU I ROCABAYERA, MARIA
    «Ens fa tanta mandra fer el sopar que amb la quantitat suficient de sucre seríem capaços de menjar-nos una caca de gos, trobar-la bona, i defensar-ho davant de qui fos. No sou bèsties, cuineu!» Cuinar no és obeir unes instruccions, ni sotmetre’ns a una llista d’ingredients, ni planificar minuciosament la compra del supermercat. Ben al contrari, cuinar és tot allò que passa als ...
    Disponibilitat inmediata

    24,90 €

  • GIRONA MENJARS DE FIRES
    GARCÍA-ARBÓS, SALVADOR
    Aquest llibre és la primera part d'una obra en dos volums que analitza els canvis de la cuina tradicional festiva. És una reflexió del pas del temps, de la gent i la cultura a través de les Fires i el seu menjar. ...
    Disponibilitat inmediata

    30,00 €

  • QUATRE ESTACIONS PER ESTAR SA I FELIÇ
    ELCACHO ROVIRA, NEUS
    Quatre estacions per estar sa i feliç és......un recorregut per les necessitats i símptomes més comuns de cada època de l’any: cuidar el sistema immunitari d’una manera natural; protegir la salut d’articulacions i ossos; com millorar l’estat de la teva pell, cabell i físic; potenciar la teva energia; compensar els excessos de les diferents festivitats de l’any…...un recopilator...
    Disponibilitat inmediata

    21,80 €

  • EL MENJAR I LES ILLES
    MANRESA, ANDREU
    «Vet ací una taula parada per gaudir a espipellades. Són papers trempats, de dies i menjars, un menú particular de petites emocions a l’entorn de la cuina i els plaers.»«Parla sobre la taula i la gent del nostre país isolat, dels paisatges i dels rebosts que són pagesos i mariners, urbans, globals, nostrats, mesclats i contemporanis.»«És un manifest i no és un manual ni una gu...
    Disponibilitat inmediata

    35,00 €