ABELLÁN MANONELLAS, JOAN ANTON
En una època en què la mobilitat era una constant i els camins semplenaven de viatgers, comerciants, traginers, i tota classe de personatges que a peu, cavall, carro o tartana, es desplaçaven dun
poble a un altre, i quan les distàncies que es podien recórrer en un sol dia eren massa llargues, calia fer «parada i fonda». Per aquest motiu, al llarg de les principals vies es varen anar creant llocs on els viatgers poguessin reposar, ja fos senzillament prenent un got de vi, fent un àpat, o fins i tot quedant-shi a dormir.
És a partir daquells anys reculats, amb la història daquelles fondes, hostals i posades, que el llibre va evolucionant fins arribar a lactualitat. Més dun centenar dentrevistes han permès a
lautor recopilar la història de tots ells, tant dels desapareguts com dels més duna seixantena dels restaurants que avui en dia tenim a la comarca els quals, en la seva gran majoria, han aportat
també una recepta. Per tant podem afirmar que, a més de ser un llibre dhistòria, és també un llibre de cuina.