LOS SABORES DEL GRECO

LOS SABORES DEL GRECO

UN VIAJE CULINARIO POR EL MEDITERRÁNEO DEL GRECO: CANDÍA (CRETA), VENECIA, ROMA Y TOLEDO

GARCÍA GÓMEZ, LUIS JACINTO

24,00 €
IVA incluido
Disponible sota comanda
Editorial:
EDICIONES TREA, S.L.
Año de edición:
2017
Materia
Història
ISBN:
978-84-9704-975-7
Páginas:
180
Encuadernación:
Otros
24,00 €
IVA incluido
Disponible sota comanda

Los sabores del Greco puede entenderse como el relato de la imaginaria conversación de sobremesa acontecida tras una animada cena de verano en compañía del pintor en la que salen a relucir sus recuerdos gastronómicos. Entre otros, los aromas y particularidades de las cocinas que conoció en su itinerario vital a través del Mediterráneo: la de su Creta natal, bucólica y campestre; la de Venecia y la de Roma, refinadas y joviales; y la de Toledo, sazonada y mudéjar. En esta historiada ciudad pasó el Greco la mayor parte de su vida, más de treinta años en los que comió como un toledano de su época y de su condición social. Un tipo de mesa que L. Jacinto García reconstruye con claridad y rigor: olla podrida, berenjenas, casquería los sábados, pescado cecial y lentejas los viernes, aves y carnero castrado los domingos y grandes festividades, salpicón no pocas noches? Platos y costumbres ?pero también gustos y modales en la mesa? que estaban empezando a cambiar, a desprenderse de sus reminiscencias medievales.
A partir de finales del siglo xvi, en efecto, se inició una pausada transformación culinaria que inauguraba el camino hacia la modernidad: separación de lo dulce y lo salado, pérdida de protagonismo de las especias orientales, aparición de nuevas salsas, introducción del tenedor, consagración de la urbanidad en la mesa, uso individual de cubiertos, platos y vasos, incorporación de algunos alimentos recién llegados de América? Un conjunto de cambios y novedades que el Greco bien pudo llegar a observar e incluso a comprobar, y que están en el origen de la cocina actual.
Este libro, en fin, también puede entenderse como una invitación a participar en un fascinante y suculento viaje de la mano del Greco por esas comidas de aromas mediterráneos que le confortaron y le cortejaron. Un viaje en el espacio y en el tiempo lleno de sorpresas que promete amenidad, deleite y conocimiento. Recorrer sus páginas es sumergirse en una aventura que instruye y reconforta.

Artículos relacionados

  • LA CATALUNYA DELS FURS CARLINS (1 DE NOVEMBRE DE 1874)
    LLUIS FERRAN TOLEDANO GONZALEZ
    La relectura del carlisme no és del tot nova, però la recerca de gran abast realitzada per Lluís Ferran Toledano Gonzàlez durant dècades construeix un relat sòlid i documentat d'aquest corrent, que contribuí sens dubte a forjar la nostra realitat nacional. Historiar la Catalunya carlina és una bona ocasió per desfer mites i estereotips sobre la Catalunya interior, l'anomenad...
    Disponibilitat inmediata

    21,90 €

  • GUIA DIDÀCTICA DE LA BATALLA DE L'EBRE
    SOSPEDRA ROCA, RAFEL
    Al cap de moltes dècades, la batalla de l’Ebre, la seva història, la seva memòria i el seu patrimoni material i immaterial continuen essent objecte d’interès. De fet, la batalla de l’Ebre no ha acabat. Els intents de condicionar el seu passat i d’apropiar-se’n han estat constants des de tota mena de punts de vista. Els relats, els monuments, el tractament de les restes arqueolò...
    Disponibilitat inmediata

    25,00 €

  • OMBRES SOBRE UN FONS BLAU
    MUNTANÉ SICART, MIQUEL-LLUÍS
    En aquesta obra el material literari prové dels records de la primera infantesa de l’autor, viscuda a l'Eixample Dret barceloní en la dècada dels anys seixanta del segle XX. Desfilen per les pàgines del llibre tot un seguit de figures, indrets i costums que van molt més enllà de l'estricta experiència personals per configurar un fresc que retrata, amb gran fidelitat, la manera ...
    Disponibilitat inmediata

    15,00 €

  • LA MINA DE LA MORT
    FAVÀ COMPTA, MARIA
    Explicar en detall, com ho fa la periodista Maria Favà en aquest llibre, el que va passar al Berguedà, a la mina Clara, l'any 1944, no és només la descripció d'un accident amb el tràgic balanç de 34 miners morts, sinó l'exposició de com la corrupció, la llibertat d'explotació de la classe obrera i la manca de llibertat d'informació formaven el nucli bàsic del franquisme.«Aquest...
    Disponibilitat inmediata

    20,00 €

  • DONES SÀVIES. HERBOLÀRIES, LLEVADORES, INFERMERES, METGESSES...
    ALBERTÍ CASAS, ELISENDA
    Dones sàvies explica la història d’algunes dones que entre els segles XV i XX van desafiar les normes establertes per exercir la seva activitat, havent de superar les limitacions que la societat els imposava a causa del seu sexe. Veurem acusades de bruixaria, herbolàries, trementinaires, guaridores, remeieres, infermeres, llevadores, metgesses, doctores... dones sàvies que van ...
    Disponibilitat inmediata

    20,00 €

  • EL NOE DEL PATRIMONI ARTISTIC CATALA. JOAQUIM FOLCH I TORRES DURANT LA GUERRA CI
    MATEOS RUSILLO, SANTOS M.
    A Catalunya, durant la Guerra Civil espanyola, un reduït grup de polítics, tècnics i amants de l’art van maldar per salvaguardar el patrimoni cultural dels perills de la revolució i de la guerra; van ser els nostres Monuments Men. Un d’ells va ser Joaquim Folch i Torres, en aquells moments director general dels Museus d’Art de Barcelona. El llibre que teniu a les mans se centra...
    Disponibilitat inmediata

    17,90 €