LA CUINA EN TEMPS DE RAMON LLULL

LA CUINA EN TEMPS DE RAMON LLULL

(1232-1315)

CONTRERAS MAS, ANTONI

28,00 €
IVA incluido
Disponible sota comanda
Editorial:
DOCUMENTA BALEAR S.L.
Año de edición:
2017
Materia
Història
ISBN:
978-84-17113-00-1
Páginas:
216
Encuadernación:
Rústica
28,00 €
IVA incluido
Disponible sota comanda

El singular i atractiu personatge que va ser Ramon Llull, perd importància quan es contempla la gegantina obra sorgida de la seva ploma. Al prop d?un quart de milenar d?obres seves conservades, hi sovintegen referències a la vida quotidiana de l?època. En les descripcions que hi fa sobre la societat del seu temps apareixen comptades, però ben valuoses i representatives referències sobre cuina, gastronomia i alimentació. Aquestes informacions permeten aventurar algunes suposicions sobre l?entorn social i personal en què es va moure.
Els plats que esmenta han de ser necessàriament menjars amb els quals és raonable creure que devia estar ben familiaritzat. Fora d?algunes al·lusions circumstancials a la cuina de les gents modestes, pertanyen principalment al que podem considerar que va ser la taula senyorial medieval. No debades havia estat un dels majordoms de la Casa del Rei de Mallorca, enlairats servidors que vetlaven la idoneïtat dels aliments destinats a la taula reial, organitzant i decidint els dinars i banquets servits a la cort mallorquina.
Les notícies de la taula coneguda per Llull es poden completar amb la reproducció de receptes que figuren en els manuscrits de l?època. La seva elaboració és exposada per un equip de cuiners de l?Escola d?Hoteleria de les Illes Balears. El resultat final, es pot veure en la fotografia que acompanya cada recepta. És una proposta que voldríem que fos agradosa per a tots aquells qui vulguin conèixer materialment com va poder ser la cuina que va tastar Ramon Llull.

Artículos relacionados

  • LA REPÚBLICA CATALANA (14 D#ABRIL DE 1931)
    PERE BOSCH I CUENCA
    El 14 d#abril de 1931 tingué lloc un terratrèmol polític, amb rèpliques a cada ciutat i a cada poble de la geografia catalana. El 14 d'abril de 1931 al migdia, Lluís Companys va proclamar la República espanyola des del balcó de l'Ajuntament de Barcelona. Assabentat dels fets i enutjat pel gest unilateral, Macià es va dirigir al consistori, des d'on va proclamar, poc després,...
    Disponibilitat inmediata

    21,90 €

  • RECULL D'EINES ANTIGUES DE PAGESOS I PASTORS
    ROSSA NAUDI, ALBERT
    Els pagesos i els pastors sempre han comptat amb el suport d’eines que els han ajudat a dur a terme les tasques necessáries per subsistir. La mecanització del camp ha fet que molts d’aquests estris manuals hagin passat a la história, i s’hagin convertit en records d’un temps passat. La voluntat d’aquest llibre ùcentrat en Andorra peró alhora universal per la seva temáticaù és p...
    Disponibilitat inmediata

    18,00 €

  • LA SEDUCCIÓ DEL CANVI. AMB EL TRIPARTIT DE MARAGALL DE REREFONS
    MUÑOZ PUIGGRÒS, XAVIER
    El lector té a les mans un relat viscut en primera persona sobre uns moments històrics que, fa quasi dues dècades, varen portar Pasqual Maragall a presidir la Generalitat de Catalunya. La possibilitat d’un canvi polític va seduir l’autor d’aquest llibre, que no compartia les maneres de fer de l’administració pujolista, cosa que el va dur a l’activisme compromès amb el moviment ...
    Disponibilitat inmediata

    17,80 €

  • LA GUERRA GRAN AL PIRINEU
    OBIOLS PEREARNAU, LLUÍS / PLANES BALL, JOSEP ALBERT
    La Guerra Gran (1793-1795) és un dels conflictes bél·lics menys estudiats a casa nostra malgrat l’abast que va tenir a tota la frontera pirinenca. Va enfrontar la monarquia hispánica i la naixent República francesa, filla de la revolució que havia tingut lloc el 1789 i que va suposar la fi dels Borbó i l’execució del rei Lluís XVI. El Llibre de Notes de la Seu d’Urgell que edit...
    Disponibilitat inmediata

    22,00 €

  • L'ANARQUISME BARCELONÍ A L'INICI DEL SEGLE XX
    DALMAU I RIBALTA, ANTONI
    A través de la mirada lúcida i penetrant d’Antoni Dalmau —especialista en l’estudi de l’obrerisme i la violència social en el canvi del segle xix al xx i autor de destacats llibres com El procés de Montjuïc i El cas Rull—, aquest llibre es converteix en l’obra definitiva que porta el lector a endinsar-se en el moviment llibertari en el crispat inici del segle xx. Antoni Dalmau ...
    Disponibilitat inmediata

    20,00 €

  • LA PROJECCIÓ EXTERIOR DE CATALUNYA AL MÓN D'ENTREGUERRES
    BALCELLS I GONZÀLEZ, ALBERT
    Aquest llibre ofereix la visió de conjunt de vint anys de projecció exterior de Catalunya en una època de grans canvis polítics al llarg de quatre períodes diferents: la primera postguerra europea amb la Mancomunitat de Catalunya, la Dictadura de Primo de Rivera, la Generalitat republicana i, finalment, una guerra civil de més de dos anys i mig, que anava contra l’autonomia cat...
    Disponibilitat inmediata

    14,00 €

Otros libros del autor

  • CAPÍTOLS DE CUINA MALLORQUINA
    CONTRERAS MAS, ANTONI
    L?art i la tècnica de preparar els aliments no són una casualitat. L?aparició d?un plat a taula és el darrer pas d?un camí sovint llarg i condicionat per factors molt diversos. És el resultat actual dels canvis experimentats en les maneres de modificar uns productes alimentaris. Representa la conclusió temporal d?una tasca intel·lectual complexa i específica de cada cultura cul...
    Disponible sota comanda

    16,00 €