LA CUINA EN TEMPS DE RAMON LLULL

LA CUINA EN TEMPS DE RAMON LLULL

(1232-1315)

CONTRERAS MAS, ANTONI

28,00 €
IVA incluido
Disponible sota comanda
Editorial:
DOCUMENTA BALEAR S.L.
Año de edición:
2017
Materia
Història
ISBN:
978-84-17113-00-1
Páginas:
216
Encuadernación:
Rústica
28,00 €
IVA incluido
Disponible sota comanda

El singular i atractiu personatge que va ser Ramon Llull, perd importància quan es contempla la gegantina obra sorgida de la seva ploma. Al prop d?un quart de milenar d?obres seves conservades, hi sovintegen referències a la vida quotidiana de l?època. En les descripcions que hi fa sobre la societat del seu temps apareixen comptades, però ben valuoses i representatives referències sobre cuina, gastronomia i alimentació. Aquestes informacions permeten aventurar algunes suposicions sobre l?entorn social i personal en què es va moure.
Els plats que esmenta han de ser necessàriament menjars amb els quals és raonable creure que devia estar ben familiaritzat. Fora d?algunes al·lusions circumstancials a la cuina de les gents modestes, pertanyen principalment al que podem considerar que va ser la taula senyorial medieval. No debades havia estat un dels majordoms de la Casa del Rei de Mallorca, enlairats servidors que vetlaven la idoneïtat dels aliments destinats a la taula reial, organitzant i decidint els dinars i banquets servits a la cort mallorquina.
Les notícies de la taula coneguda per Llull es poden completar amb la reproducció de receptes que figuren en els manuscrits de l?època. La seva elaboració és exposada per un equip de cuiners de l?Escola d?Hoteleria de les Illes Balears. El resultat final, es pot veure en la fotografia que acompanya cada recepta. És una proposta que voldríem que fos agradosa per a tots aquells qui vulguin conèixer materialment com va poder ser la cuina que va tastar Ramon Llull.

Artículos relacionados

  • INDRETS FANTÀSTICS DE CATALUNYA
    PADILLA, MARIA / DE DÉU PRATS, JOAN
    La realitat no és el que els sentits ens inviten a creure. La realitat cal discernir-la, interpretar-la. En conseqüència, hi ha d’haver múltiples maneres de veure el món. Aquest llibre desvela els paratges de llegenda concebuts pels catalans. Una manera poètica d’entendre’ns. Una munió de paisatges ocults, incògnits, imperceptibles, plens d’històries insòlites i admirables. ...
    Disponibilitat inmediata

    19,50 €

  • LA VAGA DE LA CANADENCA
    AISA I PÀMPOLS, FERRAN
    La conquesta de la jornada laboral de les vuit hores va ser el resultat d’una lluita titànica del moviment obrer organitzat que, des dels llunyans anys de la Primera Internacional, es reivindicava. En aquest aspecte reivindicatiu es desenvolupà la història de la Confederació Nacional del Treball, des dels seus inicis fundacionals el 1910 fins al Congrés de Sants del 1918, quan ...
    Disponibilitat inmediata

    20,00 €

  • ÚLTIM TESTAMENT DE JAUME I, L'
    Jaume I és una de les figures més importants de l'edat Mitjana a l'Europa occidental. Al marge dels enaltiments i mitificacions de què ha estat objecte al llarg de la història, Jaume I posà les bases de la futura expansió de la Corona d'Aragó per la Mediterrània occidental. Aquesta política expansiva comportaria problemes, fets realitat en forma d'enemistats i d'enfrontaments a...
    Disponibilitat inmediata

    26,00 €

  • DIARIS DEL SOMORROSTRO
    DE ANDRÉS CREUS, LAURA
    A la Barcelona dels anys quaranta, el fenomen del barraquisme no era nou. De la barriada del Somorrostro, ja se'n tenia constància a finals del segle XIX. Però l'augment sobtat de població amb baixos recursos després de la guerra va fer que s'hi creessin noves construccions, autèntics infrahabitatges els habitants dels quals no tenien accés a serveis bàsics com l'aigua o l'elec...
    Disponibilitat inmediata

    17,00 €

  • GRAN LLIBRE DELS INDRETS FANTÀSTICS DE CATALUNYA, EL
    PRATS PIJOAN, JOAN DE DÈU / PADILLA CLIMENT, MARIA
    La realitat no és el que els sentits ens inviten a creure. La realitat cal discernir-la, interpretar-la. En conseqüència, hi ha d’haver múltiples maneres de veure el món. Aquest llibre desvela els paratges de llegenda concebuts pels catalans. Una manera poètica d’entendre’ns. Una munió de paisatges ocults, incògnits, imperceptibles, plens d’històries insòlites i admirables. ...
    Disponibilitat inmediata

    29,50 €

  • OFICI D'HISTORIADOR, L'
    FONTANA, JOSEP
    La tasca de l'historiador es defineix fonamentalment pel seu compromís amb el món en què viu, i el seu treball ha de contribuir a explicar els problemes reals dels homes i les dones d'ahir i d'avui, per ajudar a resoldre'ls. L'ofici d'historiador és, doncs, un ofici socialment útil. Les lliçons aplegades en aquest llibre van ser pronunciades, originalment, en el marc de la Càte...
    Disponibilitat inmediata

    22,00 €

Otros libros del autor

  • CAPÍTOLS DE CUINA MALLORQUINA
    CONTRERAS MAS, ANTONI
    L?art i la tècnica de preparar els aliments no són una casualitat. L?aparició d?un plat a taula és el darrer pas d?un camí sovint llarg i condicionat per factors molt diversos. És el resultat actual dels canvis experimentats en les maneres de modificar uns productes alimentaris. Representa la conclusió temporal d?una tasca intel·lectual complexa i específica de cada cultura cul...
    Disponible sota comanda

    16,00 €