LA CUINA EN TEMPS DE RAMON LLULL

LA CUINA EN TEMPS DE RAMON LLULL

(1232-1315)

CONTRERAS MAS, ANTONI

28,00 €
IVA incluido
En estoc - Disponibilitat immediata
Editorial:
DOCUMENTA BALEAR S.L.
Año de edición:
2017
Materia
Història
ISBN:
978-84-17113-00-1
Páginas:
216
Encuadernación:
Rústica
28,00 €
IVA incluido
En estoc - Disponibilitat immediata

El singular i atractiu personatge que va ser Ramon Llull, perd importància quan es contempla la gegantina obra sorgida de la seva ploma. Al prop d?un quart de milenar d?obres seves conservades, hi sovintegen referències a la vida quotidiana de l?època. En les descripcions que hi fa sobre la societat del seu temps apareixen comptades, però ben valuoses i representatives referències sobre cuina, gastronomia i alimentació. Aquestes informacions permeten aventurar algunes suposicions sobre l?entorn social i personal en què es va moure.
Els plats que esmenta han de ser necessàriament menjars amb els quals és raonable creure que devia estar ben familiaritzat. Fora d?algunes al·lusions circumstancials a la cuina de les gents modestes, pertanyen principalment al que podem considerar que va ser la taula senyorial medieval. No debades havia estat un dels majordoms de la Casa del Rei de Mallorca, enlairats servidors que vetlaven la idoneïtat dels aliments destinats a la taula reial, organitzant i decidint els dinars i banquets servits a la cort mallorquina.
Les notícies de la taula coneguda per Llull es poden completar amb la reproducció de receptes que figuren en els manuscrits de l?època. La seva elaboració és exposada per un equip de cuiners de l?Escola d?Hoteleria de les Illes Balears. El resultat final, es pot veure en la fotografia que acompanya cada recepta. És una proposta que voldríem que fos agradosa per a tots aquells qui vulguin conèixer materialment com va poder ser la cuina que va tastar Ramon Llull.

Artículos relacionados

  • EL MON D'AHIR #30
    SOLER GUASCH, TONI
    Un bagul amb roba dels nostres avis és més alliçonador, i més inspirador, que qualsevol llibre d'història. Per això un viatge per la història de la moda o una visita a un museu de la indumentària com els de Barcelona o Terrassa és una manera esplèndida d'entendre el nostre passat. En aquest número d'El Món d'Ahir ens acostem a la història de la indumentària i de la seva aplicac...
    En estoc - Disponibilitat immediata

    20,00 €

  • ELS OBLIDATS COMTES DE CERDANYA (798-1117)
    BLASI I SOLSONA, JOAN
    Catalunya es va formar a partir de diferents comtats. "Els oblidats comtes de Cerdanya (798-1117)", és l'única obra monogràfica sobre les comtes privatius de la Cerdanya, comtat que arribà a abastar uns dominis que anaven des de Tàrrega i Cervera pel sud, fins a prop de Foix i Carcasona, pel nord. El llibre pretén recuperar la memòria sobre els comtes, que juntament amb els seu...
    En estoc - Disponibilitat immediata

    22,00 €

  • L’ART ENSANGONAT
    JOAN SANTACANA
    Aquest llibre és un assaig sobre el saqueig d'art durant el període nazi, quan Europa es va veure immersa en un terrible conflicte bèl·lic general. El llibre comença amb la justificació d’aquest interès per l’art i la distinció que feia el règim entre art inspirat o bo i art degenerat, fruit del peculiar gust artístic de Hitler i de les tesis que va construir al seu voltant, gè...
    En estoc - Disponibilitat immediata

    17,00 €

  • TOT EL PODER PER ALS SOVIETS!
    LENIN
    En una carta al marxista rus P. B. Axelrod del 16 dÆagost de 1897, un jove Lenin de 27 anys exposava: «No hi ha res que desitgi tant, ni en què hagi somniat tant, com poder escriure per als obrers.» Lenin és un dels pensadors marxistes que més ha influït en les organitzacions comunistes dÆarreu del món. Principal líder de la insurrecció dÆoctubre de 1917, també va ser el màxim ...
    En estoc - Disponibilitat immediata

    22,50 €

  • EL CAMP DELS CATALANS
    ARAÑÓ VEGA, LAIA
    El 28 de febrer de 1939, el general Ménard, al càrrec de tots els camps francesos, notificava al prefecte del departament de l’Hérault la decisió de la ubicació i construcció a Agde d’un camp de concentració amb l’objectiu de traslladar-hi fins a 25.000 refugiats republicans tancats als camps de les platges del Rosselló i alleugerir la càrrega econòmica que el departament dels ...
    En estoc - Disponibilitat immediata

    22,00 €

  • EL SEGON REICH I CATALUNYA
    FLECK GATIUS, XAVIER
    Entre el 1890 i el 1914 es produïren a Catalunya grans canvis polítics, socials i culturals, com ara l’auge del catalanisme conservador des de les Bases de Manresa fins a la creació de la Mancomunitat, la radicalització de les lluites obreres o l’aparició del Modernisme i del Noucentisme. A causa d’aquests processos convulsos, un sector important dels intel·lectuals catalans, q...
    En estoc - Disponibilitat immediata

    19,00 €

Otros libros del autor

  • CAPÍTOLS DE CUINA MALLORQUINA
    CONTRERAS MAS, ANTONI
    L?art i la tècnica de preparar els aliments no són una casualitat. L?aparició d?un plat a taula és el darrer pas d?un camí sovint llarg i condicionat per factors molt diversos. És el resultat actual dels canvis experimentats en les maneres de modificar uns productes alimentaris. Representa la conclusió temporal d?una tasca intel·lectual complexa i específica de cada cultura cul...
    Exhaurit

    16,00 €