LA CUINA EN TEMPS DE RAMON LLULL

LA CUINA EN TEMPS DE RAMON LLULL

(1232-1315)

CONTRERAS MAS, ANTONI

28,00 €
IVA incluido
Disponible sota comanda
Editorial:
DOCUMENTA BALEAR S.L.
Año de edición:
2017
Materia
Història
ISBN:
978-84-17113-00-1
Páginas:
216
Encuadernación:
Rústica
28,00 €
IVA incluido
Disponible sota comanda

El singular i atractiu personatge que va ser Ramon Llull, perd importància quan es contempla la gegantina obra sorgida de la seva ploma. Al prop d?un quart de milenar d?obres seves conservades, hi sovintegen referències a la vida quotidiana de l?època. En les descripcions que hi fa sobre la societat del seu temps apareixen comptades, però ben valuoses i representatives referències sobre cuina, gastronomia i alimentació. Aquestes informacions permeten aventurar algunes suposicions sobre l?entorn social i personal en què es va moure.
Els plats que esmenta han de ser necessàriament menjars amb els quals és raonable creure que devia estar ben familiaritzat. Fora d?algunes al·lusions circumstancials a la cuina de les gents modestes, pertanyen principalment al que podem considerar que va ser la taula senyorial medieval. No debades havia estat un dels majordoms de la Casa del Rei de Mallorca, enlairats servidors que vetlaven la idoneïtat dels aliments destinats a la taula reial, organitzant i decidint els dinars i banquets servits a la cort mallorquina.
Les notícies de la taula coneguda per Llull es poden completar amb la reproducció de receptes que figuren en els manuscrits de l?època. La seva elaboració és exposada per un equip de cuiners de l?Escola d?Hoteleria de les Illes Balears. El resultat final, es pot veure en la fotografia que acompanya cada recepta. És una proposta que voldríem que fos agradosa per a tots aquells qui vulguin conèixer materialment com va poder ser la cuina que va tastar Ramon Llull.

Artículos relacionados

  • JOSEP MARIA PORCIOLES. BIOGRAFIA D'UNA VIDA SINGULAR
    MARTÍN I BERBOIS, JOSEP LLUÍS
    Aquest llibre tracta la trajectòria vital i professional de Josep Maria de Porcioles Colomer des del seu naixement fins anys després de la seva defunció. El biografiat és conegut de manera fragmentària per la majoria de la societat catalana per ser l’alcalde franquista de la Ciutat Comtal durant disset anys i, sobretot, per la seva desencertada actuació urbanística durant aques...
    Disponibilitat inmediata

    18,00 €

  • LA PENA DE MORT A LA CATALUNYA BAIXMEDIEVAL
    SABATÉ I CURULL, FLOCEL
    Aquesta obra tracta del crim i la repressió per part dels poders a la Catalunya de la baixa edat mitjana. Un tema que fins ara només s’havia tractat molt parcialment i mai, com fa l’autor, extraient dades i fent la comparativa de tots els arxius al llarg del territori. L’anàlisi de l’aplicació de la pena de mort ens permet entendre el que va ser aquella Catalunya farcida de fo...
    Disponibilitat inmediata

    28,00 €

  • JOANOT MARTORELL (1410-1465)
    BRUGADA GUTIÉRREZ-RAVÉ, JOSEP
    "Joanot Martorell (1410-1465). El cavaller del rei" repassa la trajectòria del llinatge dels Martorell, originaris de la Catalunya Vella però establerts al regne de València d’ençà dels primers temps de la reconquesta del rei Jaume I. El primer dels Martorell documentat a la vila de Gandia es remunta a l’any 1240. Estigueren vinculats a la monarquia catalanoaragonesa, a la din...
    Disponibilitat inmediata

    17,90 €

  • DONES VIATGERES. LA VALENTIA DE DISSET AVENTURERES AVANÇADES AL SEU TEMPS
    ALBERTÍ CASAS, ELISENDA
    Actualment, viatjar és una activitat normal, ja sigui per feina o turisme, però hi havia una època en què no era així, menys encara si la destinació era exòtica o més enllà de la civilització. I si qui ho feia era una dona, aleshores ja podem parlar d'un fet excepcional. Dones viatgeres explica la història d'algunes d'aquestes dones, que entre els segles XVIII i principi del XX...
    Disponibilitat inmediata

    19,00 €

  • JOAN FUSTER I EL PENSAMENT NACIONAL
    RICO I GARCIA, ANTONI
    Joan Fuster i Ortells ha estat un dels intel•lectuals valencians més importants de la història. Fuster no ens va dir «què pensar» sinó «en què pensar». En què havien de pensar els valencians? En la llengua, el país, els països, la modernització d’una societat endarrerida i la construcció d’un subjecte nacional propi. Aquest corpus teòric és el que anomenem «fusterianisme». Com ...
    Disponibilitat inmediata

    19,00 €

  • DOLÇOS I CONFITERS A LA CATALUNYA MODERNA
    MARTA MANZANARES MILEO
    EL DOLÇ HA GENERAT UNA RICA HISTÒRIA DE RECEPTES, OFICIS I SABERS QUE HAN EVOLUCIONAT CONJUNTAMENT AMB EL PALADAR I LA CULTURA DE CADA SOCIETAT.   La investigadora Marta Manzanares Mileo ens proposa endinsar-nos en el món confiter català i en una tradició que arrenca amb l'expansió de la demanda de sucre i el desenvolupament econòmic de Barcelona i el seu entorn. A través de l...
    Disponibilitat inmediata

    19,50 €

Otros libros del autor

  • CAPÍTOLS DE CUINA MALLORQUINA
    CONTRERAS MAS, ANTONI
    L?art i la tècnica de preparar els aliments no són una casualitat. L?aparició d?un plat a taula és el darrer pas d?un camí sovint llarg i condicionat per factors molt diversos. És el resultat actual dels canvis experimentats en les maneres de modificar uns productes alimentaris. Representa la conclusió temporal d?una tasca intel·lectual complexa i específica de cada cultura cul...
    Disponible sota comanda

    16,00 €