BREU HISTÒRIA DEL NACIONALISME ESPANYOL

BREU HISTÒRIA DEL NACIONALISME ESPANYOL. DE LA CONSTITUCIÓ DE 1812 A LA PROHIBICIÓ DEL 9N

Editorial:
ANGLE EDITORIAL
Any d'edició:
idioma:
Català
Matèria
Política. Gorvern
ISBN:
978-84-15307-42-6
Pàgines:
240
Enquadernació:
Rústica
Disponibilitat:
Disponible en 1 setmana

17,00 €
Comprar

Premi d'Assaig Irla 2016
Quan es parla de nacionalisme, els focus mediàtics es dirigeixen només cap al País Basc o Catalunya. Però, què hi ha del nacionalisme espanyol? Arreu de l'Estat no costa gaire trobar qui defensa que ni existeix, ni ha existit. I és que l'espanyol és un nacionalisme sense mirall, que no és capaç de mirar-se a la cara i de reconèixer- se com a tal. De manera que, per a bona part dels espanyols, els nacionalistes sempre són «els altres».
Per desmuntar aquestes construccions ideològiques, Francesc Puigpelat desplega un relat assagístic sobre com s'ha creat i desenvolupat el nacionalisme espanyol. N'estableix els primers antecedents en el mític Don Pelayo i repassa exhaustivament les manifestacions nacionalistes espanyoles dels dos darrers segles, que arrenquen en la Constitució de 1812, passen pel desastre del 98, la República i el franquisme, i arriben a l'actualitat.
Per a Puigpelat el nacionalisme espanyol és una ideologia essencialment acrítica, fossilitzada i idèntica a ella mateixa des dels seus orígens, fonamentada en el caràcter monolític i no plural de la nació espanyola.